Gisterochtend omstreeks 7 uur gebeurde er op de N671 in het Waalse Eben-Emael, vlak over de grens bij Riemst, een zwaar verkeersongeluk. Een 74jarige Lanakenaar werd er op zijn fiets aangereden. Het ongeval gebeurde ter hoogte van de twee rotondes. Op een van de rotondes werd de Lanakenaar geraakt door een vrachtwagen. Hoewel de hulpdiensten snel ter plaatse waren, kwam alle hulp te laat. Vermoedelijk gaat het om een dodehoekongeval, althans volgens de lokale politie. Het parket van Luik heeft een verkeersdeskundige gestuurd om de exacte oorzaak vast te stellen, waarbij bleek dat de vrachtwagenchauffeur niet onder invloed was en ook zijn gsm niet gebruikte op het moment van het ongeval. Rond de middag werd de weg weer vrij gegeven.
Afgelopen weken kreeg het groen op het Plateau van Caestert in Kanne een grote onderhoudsbeurt. Leden van Natuurpunt Kanne, de Jeugdbond voor Natuur en Milieu, de Nederlandse Natuurmonumenten en een aantal Oekraïense vluchtelingen, in totaal ongeveer 50 personen, gingen aan de slag. Natuurpunt Riemst beheert een gedeelte van dit gebied, ongeveer 60 hectare natuur verspreid over de Tiendeberg en het Plateau van Caestert. De rest van het gebied bij Caestert hoort bij Wallonië. Zo’n drie keer per jaar komt een groep jongeren van de Jeugdbond op kamp om een handje te helpen bij de schoonmaakactie. Doel van de onderhoudsbeurt was om zeldzame planten te behouden en zoveel mogelijk grasland terug te krijgen. Afgelopen zaterdag 13 augustus werd het zomerkamp afgesloten met een bezoek aan de grotten van Kanne.
Afgelopen weekend organiseerde de vzw Vrienden van de Kluiskapel in Vrijhern bij Hoeselt de Kluisfeesten. De vzw zorgt namelijk voor het beheer en onderhoud van de kluissite en de Sint-Annakapel.
De Kluis van Vrijhern is een bedevaartsoord en werd rond 1690 gesticht. De stichter gaf onderwijs aan arme kinderen uit de hele buurt. De kluis is tegenwoordig een schilderachtig geheel, midden in de natuur, waarlangs enkele gemarkeerde wandelingen lopen. Elke zondag is er nog een misviering en elke zondagnamiddag kan je terecht in het café “de oude gewoonte”. Maar afgelopen zondag was er ondanks de hitte een goede opkomst. De Tongerse Kamazollejes speelden volksmuziek en bracht verhalen ten gehore.
Het Lanakense busbedrijf Heidebloem had de primeur voor Limburg. Voor De Lijn ging vorige week donderdag de eerste volledig elektrische lijnbus de weg op. Er volgen nog eens 10 elektrische bussen die in september al gaan rijden. Die bussen kunnen wel 300 kilometer afleggen met een oplaadbeurt. De eerste ritten van de eerste E-bus waren op de lijn 20A van Maastricht naar Hasselt en terug. Alles verliep zonder problemen. Behalve dat de bussen fluisterstil zijn, bieden ze ook veel extra comfort zoals grotere ramen, tramdeuren, en ook ingebouwde usb-poorten. Overigens zijn elektrische bussen twee keer zo duur in aanschaf als de diesel- of benzinebussen. Op de Limburgse wegen baarde de nieuwe bus wel opzien. Niet in Maastricht want daar rijden al veel elektrische bussen…