- De Scoutsgroep Bavo uit Beverst Bilzen gaat met de gemeente Bilzen een groot deel van de groene zone achter jeugdhuis De Biberist inrichten als avontuurlijk speelbos met 90 nieuwe bomen. Langs de gracht komen hangmatbomen en walnootbomen, aan de rand planten ze een lagere begroeiing. Dat zal de veiligheid verhogen van de gebouwen en van de tenten op de kampplaats in de zomer. De scouts gaan ook een nieuwe wilgentunnel aanleggen naar de Biberist. Zo wordt het speelbos een uitdagende plek om hutten te bouwen en avontuurlijke dingen te doen. “Dit bosje verhoogt ook de lokale biodiversiteit aan fauna en flora” zegt schepen Maike Meijers van Trots op Bilzen. “Het bos wordt een mooie plek voor de scouts, voor de meer dan 500 jongeren die hier jaarlijks op kamp komen en voor iedereen die er komt wandelen”. De scouts schrijven nog een wedstrijd uit om een leuke en originele naam te vinden voor het nieuwe bos.
- In Tongeren zijn de werken terug gestart van de renovatie van het geklasseerde 18de eeuwse stadhuis op de markt. De eerste fase, het dak herstellen, gebeurde al vier jaar geleden. Pas nu is fase twee aan de beurt namelijk de buitenkant van het gebouw zoals de gevels, de ramen en de trappen. Eind october moeten die werken klaar zijn en dan kan fase drie beginnen : de herinrichting binnenin het gebouw. Als alles vlot verloopt wordt de heropening van het stadhuis eind volgend jaar verwacht. De renovatiewerken kosten een 6 miljoen euro en de bedoeling is het gebouw terug zijn oude grandeur te geven in een roodbruine kleur, zoals het oorspronkelijk was, met respect voor het verleden maar met de mogelijkheden van de hedendaagse multimedia. Burgemeester Patrick Dewael kijkt uit naar de dag dat in het stadhuis terug de gemeenteraad kan zetelen en er huwelijken kunnen doorgaan. Het gebouw zal dan ook weer een publieke functie krijgen met tentoonstellingen, concerten en recepties.
- Om de Genkerbaan in Munsterbilzen veiliger te maken komt er, na overleg met de bewoners, een snelheidsbeperking en wordt de straat ‘geknipt’, dat betekent dat er paaltjes geplaatst worden, na het laatste huis richting Taunusweg, zodat het sluikverkeer tegengehouden wordt. De buurtbewoners spreken van sterke hinder, vooral van het sluikverkeer, dat zorgt voor gevaarlijke situaties. De straat ligt tussen de drukke Taunusweg en diverse verbindingswegen naar Munsterbilzen en omstreken en er wordt veel te snel gereden. Burgemeester Sauwens kent het probleem en hoopt met deze ingrepen de buurt veiliger te maken voor iedereen, zeker ook voor de kinderen. Voor fietsers en voetgangers verandert er niets.
- De gemeente Riemst heeft een aangepast ruimtelijk uitvoeringsplan laten opmaken voor de verbouwing en herbestemming van de 90 jaar oude watertoren van Heukelom. In 2018 gaf de gemeente al een vergunning om er een B&B van te maken, maar de provincie keurde die plannen af wegens een te grote uitbreiding in het agrarische landschap. Riemst hield rekening met die opmerkingen en maakte een nieuw plan waarin het nieuwe bijgebouw kleiner is en de lift- en trappenkoker losgekoppeld wordt van de toren. Naast de watertoren worden nog twee gebouwen beschermd namelijk de kapel van Onze Lieve Vrouw van de 7 Weeën in Herderen en de Witte kapel van Vlijtingen. Ook de platanendreef langs de Burgemeester Marresbaan in Vroenhoven en de mergelgroeve met het bosje De Koolen in Val-Meer worden beschermd.